уторак, 14. децембар 2010.

Razlika u karakteristikama PVC, aluminijumske i drvene stolarije

Da bi se ispunili sve viši standardi na polju smanjenja potrošnje top. energije i zaštite čovjekove okoline koje nameće Evropska Zajednica osnivaju se razni instituti koji vrše ispitivanja i definišu zahtjeve koje bi građevinska industrija morala da ispuni u narednom perodu.
Rezultate istraživanja koje ćemo prikazati radio je institut GRADBENI CENTAR SLOVENIJE (GCS)
http : //gcs.gi-zmrk.si / . Rezultate je prezentovala Energetsko savjetodavna služba ENSVET koja je osnovana u okiru GCS-a. ENSVET ima ulogu da informiše, savjetuje i obrazuje sve subjekte koji imaju veze sa građevinarstvom. Podaci koje ćemo iznjeti mogu se provjeriti direktno na http://gi-zmrk.si/ensvet.htm.
Najvažnija stvar kada je stolarija u pitanju je svakako njena toplotna izolacija. Ona zavisi od nekoliko fatora od kojih je najvažniji materijal od koga se prave prozori i kvalitet stakla koji se stavlja u prozore.
Kada su u pitanju PVC i drvo profili za iradu ramova i krila širine od 70mm pa na više smatraju se energetski prihvatljivim za primjenu u građavinarstvu. Po tim zahtjevima al. profili bilo da su bez termo-mosta ili sa termo-mostom ne zadovoljavaju zahtjevanu toplotnu provodljivost. Aluminijum dolazi u obzir samo kao spoljna maska na PVC ili drvo. Uporedna analiza materijala od kojih se radi stolarija je donekle otežana zbog PVC profila koji se prave sa različitim brojem komora ali rezultati su ipak uporedivi :


 - PVC profili


1.     trokomorni profili širine poprečnog presjeka 60-65 mm imaju koeficijent toplotne provodljivosti kr = 2 ÷ 2,4 W/m²K
 2.     četvorokomorni profili širine 65-70 mm imaju koeficijent toplotne provodljivosti kr = 1,6 ÷ 1,8 W/m²K
 3.     petokomorni profili širine 70-75 mm imaju koeficijent toplotne provodljivosti kr = 1,1 ÷ 1,4 W/m²K
- Drvo


Ram i krilo širine poprečnog presjeka 65-70 imaju koeficijent top. provodljivosti kr = 1,6 - 1,8W/m²K u nekim publikacijama se daje poređenje da je taj koeficijent približno isti kao kod trokomornih PVC profila.


- Aluminijum


1.     Ram i krilo bez termo-mosta širine 70 mm ima koeficijent top. provodljvosti kr = 10,0 W/m²K


2.     Ram i krilo sa termo-mostom širine 70 mm ima koeficijent top. provodljvosti kr =  6,0 W/m²K

        Uzimajući u obzir gore navedene podatke i znajući da profil ALUPLAST  IDEAL 4000 ima koeficijent toplotne provodljivosti kr = 1,1 W/m²K, lako je napraviti poređenje:



Aluplast ideal
4000
Drvo
AL. bez termo-mosta
AL. sa termo-mostom
Kr (W/m²K)
1,1
1,8
10,0
6,0



Za drvo je uzeta viša vrijednost koeficijenta toplotne provodljivosti zbog toga što drvena stolarija koja se kupuje na teritori bivše SFRJ uglavnom nije najvišeg kvaliteta. Ono što je još značajnije kasa je al. u pitanju treba primjetiti da je koeficijent toplotne provodljivosti al. veći za 2,14 pa do 3,6 puta od prosječnog koeficijenta top. provodljivosti termopan stakla od 24 mm (4-16-4) koje nije punjeno argonom. Iz tog razloga se stolarija od al. više ne ugrađuje u stambene prostore u EZ. Izuzetak su strukturne i polustrukturne fasade, ali kod njh je procentualno učešće al. profila skoro zanemarivo u odnosu na površinu stakla.
U odnosu na PVC profile koeficijent top. provodljivosti al. profila  sa termo-mostom je za 5,45 puta veći a ti znači i da su toplotni gubitci isto toliko puta veći. Zbog toga dolazimo do apsurdne situacije da termopan staklo povećava  koeficijent top. provodljivosti cjelogprozora od PVC profila, a kod aluminijumskih ga smanjuje.
U  drugoj tabeli je prikazan koeficijent top. provodljvosti prozora 1m x 1m zastakljenim termopan staklom 4-16-4 punjenim argonom.




Aluplast  Ideal
4000
Drvo
Al bez
termo-mosta
Al  sa
termo-mostom
Kw(W/m²K)
1,34
1,62
4,9
3,3




Ova tabela daje pravu sliku i odnos  koeficijenta top. provodljivosti kompletnog prozora. Ovi podaci treba da idu u prilog stolariji koju mi prodajemo. Pogotovo što većina prizvođača stolarije nema u ponudi niskoemisiona stakla punjena argonom. U tabeli 3. su dati koeficijenti toplotne provodljivosti prozora dimenzije 1m x 1m gdje je dato realnije poređenje u odnosu na tržište na kojem se prodaju naši proizvodi.



ALUPLAST
Ideal 4000
IZO staklo
argon
PVC
četvoro-
komorni
profil, IZO
staklo bez
argona

PVC
trokomorni
profil,  IZO
Staklo bez
argona
Drvo
IZO staklo
bez argona
AL. sa termo-mostom
IZO staklo
bez argona
AL. bez
termo-mosta
IZO staklo
bez argona
Kw(W/m²K)
1,34
2,36
2,56
2,4
4,08
5,68

                                   Tabela 3
                                

U tabeli 3 se vidi da su uštede u dogrijavanju prostorija očigledne ako se kupac odluči za naš proizvod.    

ZA SVE INFORMACIJI O PRODAJI NA E-MAIL: kreceljb@gmail.com

Нема коментара:

Постави коментар