недеља, 12. децембар 2010.

KOLIKE SU UŠTEDE TOPLOTNE ENERGIJE KORIŠĆENJEM PVC I AL STOLARIJE

Uštede su ogromne, pogotovo kada se u stolariju stavi  Low-E staklo punjeno argonom i takva stolarija će se vrlo brzo otplatiti. Jedan od najvećih kvaliteta naše stolarije je upravo ušteda u energiji koja se ostvari u odnosu na stare drvene i al. prozore manjih širina profila. Pretjerana potrošnja energije u zimskom periodu postaje sve veći problem kako kod nas tako i u svijetu. Zbog toga je Evropska Unija izglasala zakon ''Odredba o štednji energije EnEV'' koji je stupio na snagu 01.02.2002.god. Suština ovog zakona se odnosi na zaštitu čovjekove okoline, ali akcenat je bačen upravo na štednju energije, odnosno na proizvodnju tzv. ''niskoenergetskih'' kuća. Koncept ''niskoenergetske''  kuće definiše objekat koji će trošiti 30% manje energije u odnosu na postojeće standarde. Trenutna prosječna potrošnja energije po vidovima je prikazana na slici 1. Na slici se vidi da se najviše energije potroši upravo na grijanje 78%



Zakon EnEV je vrlo strog i tačno definiše na koji način se te uštede moraju ostvariti, a to su :
- upotreba novih materijala u gradnji koji imaju bolju toplotnu izolaciju
- ugradnja uređaja koji su bazirani na novim tehnologijama
- ugradnja stolarije koja zadovoljava stroge zahtjeve po pitanju toplotne i zvučne izolacije. Stolarija mora spadati u klasu od najmanje 35dB
- ostakljivanje termoizolacionim staklom punjenim argonom, ili upotreba  LOW-E tj. niskoemisionog stakla, ili i jedno i drugo, jer maksimalni kooficijent toplotne provodljivosti ne smije prelaziti 1.5W/m²K
Svi novi objekti moraju biti građeni prema EnEV-u, a takođe i svi stari objekti na kojima se vrši renoviranje ako se radovo odnose na više od 20% jedne strane objekta.
S obzirom da se najviše energije troši na grijanje nekoliko kompanija koje proizvode profile za PVC stolariju (Kommerling, Accord i Actual) su uradila nezavisna istraživanja i došle do nekih preciznih podataka o uštedama. Ispitivanja u sva tri slučaja su vršena na referentnom objektu površine 130m²  i ukupne staklene površine od 30 m² .
Poređenje je vršeno  između PVC stolarije sa koeficijentom toplotne provodljivosti 1,1W/m²K i ostalih PVC profila, aluminiske i drvene stolarije. Koeficijenti  koji se nalaze na tabelama se odnose na toplotnu provodljivost stakla.
Rezultati su sljedeći:
1. Kommerling je svoje rezultate predstavio u  potršnji lož ulja po kvadratnome metru prozora i vrata (tabela 1).

                                                        Tabela 1

2. Akord je svoje rezultate prikazao kroz konkretnu uštedu u novcu (tabela 2).


                                                        Tabela 2
3. Actual je prikazao uštedu u potrošnji zemnoga gasa u m³ po jednoj grejnoj sezoni (Tabela 3).



                                                    Tabela 3
Na osnovu ovih tabela lako se može izvesti računica kolike uštede bi se ostvarile kroz eksploatacioni vijek PVC stolarije. Ovi podaci su jako važni za ova područija jer skoro sva stolarija koja je ugrađivana  u periodu 70-ih i 80-ih godina je drvena i njen eksplotacioni vijek je na izmaku i došlo je vrijeme da se zamijeni sa funcionalnijom, ljepšom i lakšom za održavanje.
Primjetan je trend da raste upravo broj takvih kupaca, tj.onih koji mjenjaju staru drvenu stolariju.
Zakon EnEV će vremenom početi da se primjenjuje i na teritoriji svih država nekadašnje SFRJ i smatram da je važna informacija da prozori i vrata  sa kojim ja radim su od profila IDEAL 4000 (5-komorni sistem sa dva dihtunga) i IDEAL 5000 (5-komorni sistem sa dva dihtunga) njemačke firme Aluplast već sada zadovoljavaju norme ovoga zakona koje se odnose na stolariju.

ZA SVE INFORMACIJI O PRODAJI NA E-MAIL: kreceljb@gmail.com

Нема коментара:

Постави коментар