петак, 10. децембар 2010.

LOW-E STAKLO ILI NISKOEMISIONO STAKLO

Low-e staklo (niskoemisiono) smanjuje gubitak toplote za 60-70% u poređenju sa običnim IZO staklom.
Taj efekat daje mikronski tanak ali zato vrlo efikasan i funkcionalan sloj metala koji u infracrvenom području djeluje kao reflektor. Low-e staklo se proizvodi u dve varijate. U hard-coating varijanti se za vrjeme proizvodnje na površinu stakla nanosi željezni oksid. A u soft-coating varijanti se nakon procesa proizvodnje stakla, postupkom katodnih zraka, nanosi više slojeva željeznog oksida u visokovakumiranom postrojenju.
Low-e staklo blokira prolaz IR zraka, a propušta sunčevu svjetlost. Zato ako želimo da blokiramo gubitak toplotne energije iz prostorije unutršnja strana (prema prostoriji) IZO stakla mora biti Low-e, tada dopuštamo ulazak sunčeve toplote koja pomaže grijanju prostorije, a ako želimo spriječiti ulazak sunčeve toplote tada low-e staklo postavljamo na vanjsku stranu IZO stakla. Bitno je da se sloj željeznog oksida uvjek okreče u unutrašnjost IZO stakla.

STAKLO - najvažnija stavka u vašem prozoru

Staklo je najvažniji element u prozoru i ono zauzima najveću površinu prozora.
Upavo iz tog razloga  su se na starim prozorima sa jednosrukim staklom pojavljivali enormni gubici toplotne energije. U savremenom građevinarstvu najviše se koristi izo ili termoizalaciono staklo.
IZO staklo je staklo koje je sastavljeno od dve staklene ploče, najčešće debljine 4mm odvojenih međusobno hermetički zatvorenim međuprostorom koji može biti napunjen zrakom ili nekim plemenitim gasom (argon,kripton,xenon,sf6 ).
Od vrste gasa i stakla direktno zavisi i toplotna izolacija.Što je gas teži to je bolja toplotna izolacija.Za svaki gas je posebno zahtjevana optimalnaširina međuprostora :

-Zrak ili argon - debljina al. distancera 16mm
-Kripton - debljina al. distancera 10mm
-Xenon - debjina al. distancera 8mm
-SF 6 debljina al. distancera 8mm

Prije spajanja distancera u ram u njih se prvo mora sipati molekular koji služi za isušivanje vlage koja bi se eventualno zatekla u prostoru izmedju dva stakla tokom proizvodnje. Takodje molekular osigurava nizak nivo vlage koja bi mogla  ući u medjuprostor zbog raznih uticaja.
Butil(polyisobutylen) služi za ljepljenje i izolaciju i on je prva barijera IZO stakla. Butil osigurava nizak prolaz vlage, pare i gasova a ima otpornost na starenje, pucanje i termičku stabilnost. Butil se nanosi tako što ga mašina zagrije i nanese na al. distancer prije njgovog ljepljenja na staklenu površinu.
Butil je samo osjetljiv na vodu i vodenu paru,pa zbog toga na njega moramo nanjeti drugi kit.
Drugi kit (silikon) se nanosi na IZO staklo nakon njegovog prolaska kroz mašinu za pranje stakla i njegovog stiskanja u presi.