четвртак, 2. децембар 2010.

MONTAŽA

Montaža je jedan od glavnih faktora da li će ugrađeni prozor biti funkcionalan ili ne.
Ako štok  prozora nije pravilno nivelisan prozorsko krilo neće stajati mirno kada se otvori, nego će se uvijek samo otvarati ili zatvarati.
Jedna od prvih stvari koja se treba uraditi na novogradnji ako to već nije urađeno, jeste da se prenese vagres tj. da se prenesu visine od gotovoga poda  po svim otvorima da bi sva stolarija bila postavljena u istoj visini, naručito treba pripaziti na balkonska i ulazna vrata .
Meni se skoro desio slučaj da su temelj i ploča bježali od vagresa 100 mm. Zato oprez.
Štok mora biti dobro učvršćen u zid sa vijcima, pogotovo na sredini štoka gdje postoji najveća opasnost da ga pur pjena  (koja se mora staviti oko prozora) zbog svoje jačine savije prema unutrašnjosti.
I to je jedna od čestih montažerskih grešaka na koje sam nailazio.
Pur pjena je jako bitna stavka u montaži. Ona se u isto vreme širi i stvrdnjava, pa je zato dobra za učvršćivanje prozora i za toplotnu izolaciju oko prozora.
Prije pronalaska pur pjene je bilo teško zatvoriti rupe između štoka i zida pa su se nekadašnji majstori morali namučiti gurajući papir, staklenu vunu, komade cigle itd....ali sve to nije bilo dovoljno da spriječi izlazak toplote iz prostorije i ulazak hladnog zraka spolja. Sa pjenom su rješeni svi ti problemi. Samo ipak treba naglasiti da pur pjena nije vodonepropusna i da se ona obavezno mora prekriti slojem maltera ili sl. da bi bila funkcionalna.
Za prozor je takođe jako važno da bude dobro ukajlan na staklu.
Šta to znači ? To znači da u unutršnjosti prozorskoga krila izeđu stakla i profila moraju biti postavljene osnovne kajle za staklo a podmečući dodatne kajle kod donje baglame i dijagonalno od nje mi možemo dizati prozor koliko je potrebno. I preduhitriti težinu stakla koje prozor obara dole. U ozbiljnim firmama to se vrši u presama za stekljenje prozora.
Prese prozor dotjeraju u vinkl tj. poravnaju ga pod 90 stepeni ( kao što mora biti u zidu kada ga nivelišemo) i onda se vrši najpreciznije kajlanje. Na terenu se vrše samo sitne korekcije.
U našim krajevima učvršćivanje prozorskoga štoka se vrši na dva načina :

   1. Bušenjem štoka prije varenja u firmi. Tako da na montaži direktno kroz štok zavrnemo vijak  u zid.
   2. Postavljanjem ankera na vanjski dio štoka. U tom slučaju vijcima prolazimo kroz ankere i tako
       učvršćujemo štok za zid.

Odmah moramo reći da ne bi bilo zabune da su i jedan i drugi način ispravni i po preporuci proizvođača profila. Montažeri na montaži svakako često moraju upotrijebiti i jedan i drugi način zbog specifičnosti postojećih otvora.
Prednost 1. načina je što omogućava vijku koji prođe kroz profil i ojačanje da štok učvrsti na najbolji mogući način ali tada se obavezno u rupe moraju staviti plastični čepovi kako profil nebi gubio na svojoj termoizalacionoj dinamici.
Prednost 2. načina je to što se komore uopšte ne buše tu je ali zato je učvrščivanje sa strane a ne kroz profil.
I na kraju ali ne manje važno u dogovoru sa kupcem moraju se odlijepiti zaštitne trake sa stolarije.
Pogotovo ako se na objektu neće uskoro nastavljati radovi, a ide ljeto zna se desiti da se zaštitna traka toliko zalijepi za stolariju da se ne može odlijepiti.

уторак, 30. новембар 2010.

NEŠTO UOPŠTENO O PVC STOLARIJI

PVC profili obezbjeđuju veliki procenat toplotne i zvučne izolacije i uglavnom su napravljeni sa 3 do 6 vazdušnih komora. Što više postoji vazdušnih komora i dihtunga u profilu to je profil čvršći i ima bolje izolacione karakteristike. Zbog tih vazdušnih komora su i kuće koje su napravljene od sedre koja je izvlačena iz rijeka mnogo tople zimi, a hladne ljeti. Naime, sedra je puna malih rupica u kojima je zrak pa se taj kamen ponaša pri razlici u temperaturama isto kao pvc profil.
Dobra stvar kod PVC i AL stolarije je to što se ta stolarija u potpunosti prilagođava mjerama i zahtjevima kupca. Od samih dimenzija koje se uzimaju u objektu po mjeri već napravljenih otvora tako kupac može da bude maksimalno kreativan i prilagodi stolariju svojim zahtjevima i zahtjevima terena i samoga projekta.
Boje takođe nisu problem, ima ih raznih i mogu se kombinovati, npr. da je iznutra bijele boje a izvana mahagoni ili zlatni hrast.
Savremeni okovi nude i dosta  načina otvaranja: okretni, okretno  nagibni, višedjelni prozori i vrata sa stubovima i prečkama, dvokrilni prozori bez stubova, rotirajući prozori, fiksno zastakljavanje, prozori sa kosinama i lučni prozori, ulazna vrata koja se otvaraju na unutrašnju ili spoljnu stranu, podizno - nagibna klizna vrata, harmonika vrata itd....  Uz dogovor sa kupcem skoro sve se može uraditi.
Prije spajanja varenjem u PVC profil se mora uvući podcinčano metalno ojačanje koje daje dodatnu čvrstoću PVC profilima. Upravo o tome u zadnje vrijeme ima dosta priče kako se u turske profile koji se prodaju po građama i standarnih su mjera ne uvlači to ojačanje ili je jako tanke stjenke što mogu da potvrdim iz vlastitog iskustva. Ti prozori  odmah počinju zapinjati i skoro ih je nemoguće ukajlati i naštimati koliko su mekani.
Prije varenja na prozorskom krilu se takođe moraju izbušiti otvori na gornjoj i donjoj horizontali da bi zrak mogao cirkulisati kroz profil.
A na donju horizontalu štoka se obavezno buše otvori za izlazak eventualne vode koja se zadesi u štoku.

Tek nakon montaže PVC stolarije se najbolje vide njene prednosti.
Kada se prozor zatvori ne bi se smjeli čuti zvukovi sa vana kao ranije ako je na objektu bila drvena stolarija.
Pogotovo ako ste kupili pozor u kojemu je Low-E staklo punjeno argonom  koje ima najbolje izolacione komponente o kojem ćemo poslije dosta govoriti.
I na finišu sa PVC i AL prozorima više nikada nećete imati problema sa farbanjem, lakiranjem, truljenjem, curenjem itd...kao što ste imali sa drvenom stolarijom.
A kada budete htjeli da ih operete samo ih prebrišete krpom kao i bilo koji drugi dio namještaja.

UVOD U SVIJET STOLARIJE

Za početak riječ dvije o najčešćim razlozima odlučivanja za mijenjanje stare drvene stolarije sa novom PVC ili AL. stolarijom. I o razlozima zašto se uopšte opredijeliti za PVC ili AL. kod pravljenja novih objekata.

Eksploatacioni vijek drvene stolarije ugrađivane u zgrade koje su pravljene u jeku izgradnje ex Juge je nažalost na samom kraju. Neka od te stolarije je ugrađivana a da drvo na njoj nije ni bilo dovoljno osušeno (sve u želji da se zgrada završi u zadanom roku) tako da se drvo već poslije kraćeg perioda počelo kriviti.
Nažalost to se ponekad dešava i od novogradnje.
Zbog toga su ti prozori  veoma brzo izgubili funkcionalnost i moć dihtovanja tj. sposobnost da prozorsko krilo priđe ramu (štoku) i da na njega nalegne čitavom površinom te spriječi miješanje zraka spolja i iznutra.
Ipak većina te stolarije koja je bila dobra je neredovnim lakiranjem i farbanjem (koje se mora obaviti bar jedanput u pet godina) počela da propada. Sa njenih prozorskih krila otpada lak i ljuskice farbe, drvo je često skroz istrulilo pogotovo donja horizontala na prozorima koji su na udarima kiše i koji se nalaze u prostorijama gdje ima dosta vlage (uglavnom na kupatilima i kuhinjama).
Tako da je čest slučaj da prilikom većih pljuskova voda prodre u unutrašnjost prostorije i napravi veliku štetu.
Dosta tih prozora se uopšte i ne mogu otvoriti a koji se i otvore jako se teško zatvaraju. Za njihovo zatvarenje mora se upotrebiti veća sila pa  često te prozore djeca i slabiji uopšte ne mogu ispravno zatvoriti.
Njihovo čišćenje je nemoguće a kit koji je stavljan da drži staklo u prozorskom krilu se pri svakom zatvaranju i pokušaju čišćenja runi.
O tome bi mogli da pišemo jos mnogo ali za sada ćemo malo stati sa tom temom, mada bih o tome mogao da napišem knjigu iz svoga dugogodišnjeg iskustva iz ove branše.
A najvjerovatnije se i vi ne bi zinteresovali za ovaj blog da niste imali sličan problem sa vašim prozorima.
U narednim postovima ćemo detaljnije kroz statistike i poređenja da vam pojasnimo sve prednosti i uštede pvc i al stolarije naspram drvene stolarije.