уторак, 30. новембар 2010.

UVOD U SVIJET STOLARIJE

Za početak riječ dvije o najčešćim razlozima odlučivanja za mijenjanje stare drvene stolarije sa novom PVC ili AL. stolarijom. I o razlozima zašto se uopšte opredijeliti za PVC ili AL. kod pravljenja novih objekata.

Eksploatacioni vijek drvene stolarije ugrađivane u zgrade koje su pravljene u jeku izgradnje ex Juge je nažalost na samom kraju. Neka od te stolarije je ugrađivana a da drvo na njoj nije ni bilo dovoljno osušeno (sve u želji da se zgrada završi u zadanom roku) tako da se drvo već poslije kraćeg perioda počelo kriviti.
Nažalost to se ponekad dešava i od novogradnje.
Zbog toga su ti prozori  veoma brzo izgubili funkcionalnost i moć dihtovanja tj. sposobnost da prozorsko krilo priđe ramu (štoku) i da na njega nalegne čitavom površinom te spriječi miješanje zraka spolja i iznutra.
Ipak većina te stolarije koja je bila dobra je neredovnim lakiranjem i farbanjem (koje se mora obaviti bar jedanput u pet godina) počela da propada. Sa njenih prozorskih krila otpada lak i ljuskice farbe, drvo je često skroz istrulilo pogotovo donja horizontala na prozorima koji su na udarima kiše i koji se nalaze u prostorijama gdje ima dosta vlage (uglavnom na kupatilima i kuhinjama).
Tako da je čest slučaj da prilikom većih pljuskova voda prodre u unutrašnjost prostorije i napravi veliku štetu.
Dosta tih prozora se uopšte i ne mogu otvoriti a koji se i otvore jako se teško zatvaraju. Za njihovo zatvarenje mora se upotrebiti veća sila pa  često te prozore djeca i slabiji uopšte ne mogu ispravno zatvoriti.
Njihovo čišćenje je nemoguće a kit koji je stavljan da drži staklo u prozorskom krilu se pri svakom zatvaranju i pokušaju čišćenja runi.
O tome bi mogli da pišemo jos mnogo ali za sada ćemo malo stati sa tom temom, mada bih o tome mogao da napišem knjigu iz svoga dugogodišnjeg iskustva iz ove branše.
A najvjerovatnije se i vi ne bi zinteresovali za ovaj blog da niste imali sličan problem sa vašim prozorima.
U narednim postovima ćemo detaljnije kroz statistike i poređenja da vam pojasnimo sve prednosti i uštede pvc i al stolarije naspram drvene stolarije.

Нема коментара:

Постави коментар