четвртак, 2. децембар 2010.

MONTAŽA

Montaža je jedan od glavnih faktora da li će ugrađeni prozor biti funkcionalan ili ne.
Ako štok  prozora nije pravilno nivelisan prozorsko krilo neće stajati mirno kada se otvori, nego će se uvijek samo otvarati ili zatvarati.
Jedna od prvih stvari koja se treba uraditi na novogradnji ako to već nije urađeno, jeste da se prenese vagres tj. da se prenesu visine od gotovoga poda  po svim otvorima da bi sva stolarija bila postavljena u istoj visini, naručito treba pripaziti na balkonska i ulazna vrata .
Meni se skoro desio slučaj da su temelj i ploča bježali od vagresa 100 mm. Zato oprez.
Štok mora biti dobro učvršćen u zid sa vijcima, pogotovo na sredini štoka gdje postoji najveća opasnost da ga pur pjena  (koja se mora staviti oko prozora) zbog svoje jačine savije prema unutrašnjosti.
I to je jedna od čestih montažerskih grešaka na koje sam nailazio.
Pur pjena je jako bitna stavka u montaži. Ona se u isto vreme širi i stvrdnjava, pa je zato dobra za učvršćivanje prozora i za toplotnu izolaciju oko prozora.
Prije pronalaska pur pjene je bilo teško zatvoriti rupe između štoka i zida pa su se nekadašnji majstori morali namučiti gurajući papir, staklenu vunu, komade cigle itd....ali sve to nije bilo dovoljno da spriječi izlazak toplote iz prostorije i ulazak hladnog zraka spolja. Sa pjenom su rješeni svi ti problemi. Samo ipak treba naglasiti da pur pjena nije vodonepropusna i da se ona obavezno mora prekriti slojem maltera ili sl. da bi bila funkcionalna.
Za prozor je takođe jako važno da bude dobro ukajlan na staklu.
Šta to znači ? To znači da u unutršnjosti prozorskoga krila izeđu stakla i profila moraju biti postavljene osnovne kajle za staklo a podmečući dodatne kajle kod donje baglame i dijagonalno od nje mi možemo dizati prozor koliko je potrebno. I preduhitriti težinu stakla koje prozor obara dole. U ozbiljnim firmama to se vrši u presama za stekljenje prozora.
Prese prozor dotjeraju u vinkl tj. poravnaju ga pod 90 stepeni ( kao što mora biti u zidu kada ga nivelišemo) i onda se vrši najpreciznije kajlanje. Na terenu se vrše samo sitne korekcije.
U našim krajevima učvršćivanje prozorskoga štoka se vrši na dva načina :

   1. Bušenjem štoka prije varenja u firmi. Tako da na montaži direktno kroz štok zavrnemo vijak  u zid.
   2. Postavljanjem ankera na vanjski dio štoka. U tom slučaju vijcima prolazimo kroz ankere i tako
       učvršćujemo štok za zid.

Odmah moramo reći da ne bi bilo zabune da su i jedan i drugi način ispravni i po preporuci proizvođača profila. Montažeri na montaži svakako često moraju upotrijebiti i jedan i drugi način zbog specifičnosti postojećih otvora.
Prednost 1. načina je što omogućava vijku koji prođe kroz profil i ojačanje da štok učvrsti na najbolji mogući način ali tada se obavezno u rupe moraju staviti plastični čepovi kako profil nebi gubio na svojoj termoizalacionoj dinamici.
Prednost 2. načina je to što se komore uopšte ne buše tu je ali zato je učvrščivanje sa strane a ne kroz profil.
I na kraju ali ne manje važno u dogovoru sa kupcem moraju se odlijepiti zaštitne trake sa stolarije.
Pogotovo ako se na objektu neće uskoro nastavljati radovi, a ide ljeto zna se desiti da se zaštitna traka toliko zalijepi za stolariju da se ne može odlijepiti.

Нема коментара:

Постави коментар